Geschiedenis

De Villa

PUUR ZEE is gevestigd in de voormalige Villa “Julia”. Voorheen een dubbele villa waarvoor de Amsterdamse commissionair L.C.J. van Ogtrop opdracht had gegeven. Het pand is grotendeels gaaf bewaard gebleven en dateert uit 1885. De chaletstijl waaruit het pand is opgetrokken heeft men tijdens alle renovaties die later plaatsvonden weten te behouden.

Het authentieke karakter van het pand wordt stijlvol gecombineerd met een uniek interieur. Het hotel biedt dertien comfortabele kamers, ieder met een eigen karakter. 

Daarnaast is iedere kamer voorzien van televisie, Nespresso- en theefaciliteiten, verse bloemen en een badkamer met douche en toilet. Onze luxe kamers beschikken over een balkon en een ligbad.

Gelegen aan de duinen

Het pand wordt mede gekenmerkt door zijn beeldbepalende ligging onderaan een duinhelling en wordt een zeldzaamheidswaarde toegekend vanwege de bijzonder rijke neorenaissance stucplafonds in het interieur. Reeds vóór de oorlog kreeg de villa een nieuwe functie als pension. In 1947 liet de toenmalige eigenaar J.B. Schoos het pension na oorlogsschade herstellen en vergroten. Sinds 2016 bestaat de villa uit een hotel, een visrestaurant en een bar.

De geschiedenis van de Villa

Villa Julia was een van de eerste villa’s die in de badplaats Wijk aan Zee werd gebouwd, en vormde een onderdeel van een vroeg twintigste-eeuwse villareeks langs de zuidwestzijde van de oude dorpskern.

Hotel de Klughte heeft haar naam te danken aan het woord klucht(e) dat door het gebruik met een ‘g’ een chiquer karakter kreeg. De totstandkoming van het hotel was namelijk een ware klucht(e), en wel om een tweetal redenen:

Vlak na de 2e wereldoorlog, in december 1947, wilde de heer Schoos (Sr.) in eerste instantie ‘villa Julia’, alleen met zijn vrouw bewonen. Vanwege het tekort aan woningen in deze periode, werd hiervoor door de gemeente geen toestemming verleend. Er was immers zoveel ruimte in de villa, het zou te gek zijn als hier een echtpaar in een zee van ruimte kon wonen, terwijl de woningnood zo hoog was! Na veel gesteggel met de gemeente is toen besloten de villa tot hotel om te dopen.

De kosten voor de koop van de villa waren toen nog slechts €10.000. Na een interne verbouwing die zich in de maanden daarna voltrok met behulp van vele familieleden en vrienden was Hotel de Klughte op 15 mei 1948 een feit.

Renovatie

De eerste aanloop voor het opknappen werd gevoed uit een oorlogsfonds, omdat het huis sterk verwaarloosd was in de oorlogsjaren. Het huis was in die tijd bezet geweest door de Duitsers, die het gebruikten als foerage voor o.a. de bevoorrading van de bunkers in Wijk aan Zee. 

In de beginjaren had geen enkele kamer een douche of toilet. Er was slechts één wastafel op de gang, met koud stromend water aanwezig. Verwarming met behulp van een gaskachel was toen alleen in kamers 12 en 22 voorhanden. Pas in de latere jaren is de bovenverdieping geschikt gemaakt voor kamerverhuur. Vandaag de dag kunnen wij ongeveer 26 hotelgasten verwelkomen.